Πέμπτη 30 Απριλίου 2009

Τρίτη 28 Απριλίου 2009

Νεοσυντηρητισμός

Έχω την αίσθηση ότι διανύουμε μια περίοδο νεοσυντηρητισμού. Θα ήθελα να δώσω μερικά παραδείγματα αλλά πρέπει να τα συγκεντρώσω πρώτα. Ενδεικτικά θα αναφέρω το εξής: θυμάμαι παλιά στις διαφημίσεις έβλεπες που και που κανα βυζάκι (διαφήμηση του fa -σαμπουάν- και εκέινη με το "μπεζ βελούδο -που είχε να κάνει με αποτρίχωση ή κάτι τέτοιο). Τώρα έχουν εκλέιψει και αυτά. Η κοινή γνώμη στράφηκε προς το να θεωρεί το γυμνό σώμα ως κάτι κατ' ανάγκη πρόστυχο και "ανήθικο" και γυμνές σκηνές εμφανίζονται όλο και λιγότερο στην τηλεόραση. Παραθέτω επίσης το βιντεάκι το οποίο με παρακίνησε να αναρτήσω αυτή την κουβέντα.


Κυριακή 26 Απριλίου 2009

Περί φανατισμού

Φανατικός για μένα είναι αυτός που φοράει παροπίδες στον εαυτό του, σκόπιμα αποκρύπτει από τον εαυτό του την αλήθεια, προκειμένου να προσηλωθεί σε κάποια ιδέα.

Η αρχή είναι το ήμισυ του τίποτα

Το σκεφτόμουν λίγο καιρό τώρα και το πήρα επιτέλους απόφαση να φτιάξω δικό μου blog. Κανονικά το θεωρώ άχρηστο δεδομένου ότι υπάρχουν χιλιάδες blogs σαν και το δικό μου, πολλά από τα οποία είναι πιο ψαγμένα με απείρως πιο εμπεριστατωμένες απόψεις.
Ξεκινάω να γράφω με μια συγκρατημένη αισοδοξία, ελπίζοντας πως τουλάχιστον κανας δυο φίλοι θα μπούν στον κόπο να με επισκεφτούν
To blog προέκυψε σα δική μου προσωπική ανάγκη να εκθέσω τις ατέλειωτες συζητήσεις μου με τον Τάσο, τον Αχιλλέα, το Γιώργο, το Σπύρο, το Βασίλη, τη Μαργαρίτα, στο edge, στο manifesto, στο spitimou, στην παραλία και δε συμμαζεύεται. Μερικές φορές σκέφτομαι ότι τόσες ιδέες πάνε χαμένες όταν δεν έχουν κάπου να γραφτούν. Είναι άλλες φορές πάλι που μια συζήτηση τελειώνει βίαια εξ' αιτίας της έλευσης του λεωφορείου ή της παρέλευσης του χρόνου, εν πάσει περιπτώσει καταλαβαίνετε...
Έρχονται φορές που σκέφτεσαι κάτι, το επεξεργάζεσαι, το φαντάζεσαι αλλά εκεί που θες να του δώσεις σάρκα και οστά κολλάς. Πιστεύω ότι μια φλασία κάποιου άλλου είναι η μεγαλύτερη βοήθεια που μπορείς να δεχτείς σε αυτή την περίπτωση.
Λοιπόν, ζητώντας συγγνώμη για την ακαταστασία με την οποία γράφω, θ' αφιερώσω το παρόν αρθράκι για να δώσω μερικές κατευθύνσεις για το τί θα βάλω μέσα σ' αυτό το blog:
  • Πολιτικά. Πολιτικά όχι με την έννοια του σχολιασμού γεγονότων. Δεν είμαι ο πλέον ενημερωμένος ουτε ο καταλληλότερος άνθρωπος γι' αυτό. Θ' ασχοληθώ κυρίως με φιλοσοφία -ή μάλλον καλύτερα αμπελοφιλοσοφία- της πολιτικής. Τώρα τελευταία διαβάζω Καστοριάδη και θα ήθελα να βάλω μια περίληψη κάποιων βασικών ιδεών μόλις καταφέρω να τις αποστάξω.
  • Μουσική. Θα κάνω μία απόπειρα να μεταφέρω οτιδήποτε φτάνει στ' αυτιά μου και μου τραβάει το ενδιαφέρον. Θα εκθέσω αυτό που καταφέρνω ν' ακούσω "πίσω από τις νότες".
  • Θέματα πολιτικών μηχανικών. Ως φοιτητής πολιτικός μηχανικός θα ήθελα να μοιραστώ με τους συναδέλφους μου ανησυχίες, προβληματισμούς, ιδέες και οιαδήποτε παπαριά λιγότερο βαρετή από το μάθημα που μας σερβίρουν.
  • Θέματα τρίχορδου μπουζουκιού και μπαγλαμά. Ασχολούμαι αρκετό καιρό με αυτά τα δύο μωρά και θα ήθελα να βγάλω προς τα έξω τη "δουλειά" που έχω βάλει. Σκέφτομαι επίσης να φτίαξω ένα αρθράκι για τη σχέση τρίχορδου τετράχορδου, χωρίς φανατισμό και προκατάληψη ως υποστηριχτής καμιάς από τις δύο σχολές.
  • Θέματα ιστιοπλοΐας ανοιχτής θάλασσας και windsurf.